Основні міжнародні заходи з нагоди 50-річчя підписання договору про Антарктику - А. Федчук (Ukrainian Antarctic Journal, 2009)
Договір про Антарктику було підписано 12-ма державами у м. Вашингтоні (США) 1 грудня 1959 р. Упродовж останніх 50 років цей документ забезпечував міцний фундамент для міжнародного співробітництва «виключно з мирною метою… на основі свободи наукових досліджень Антарктики». Спираючись лише на 14 базових статей Договору, Сторони розробили ефективну систему міжнародного управління для всього континенту та прилеглих морів. На сьогоднішній день до Договору про Антарктику вже приєдналися 47 країн.