Інноваційний вектор часу - Валерій Литвинов (Ukrainian Antarctic Journal, 2012)
Часи змінюються, і ми змінюємось разом з ними. Ця філософська істина знову й знову змушує нас осмислювати пройдене, а відтак знаходити своє місце в сучасному та адекватно вписуватися в майбутнє, яке значною мірою залежатиме й від наших нинішніх зусиль. Настав час чергової переоцінки цінностей, включаючи й інтелектуальні, що дозволяє нам більш продуктивно працювати далі, а також осмислити причини, через які наука в нашій країні ще не відіграє ключової ролі, належної розвинутому громадянському суспільству. Єдине, в чому можемо бути певні, – це що Україна як антарктична держава відбулася. Нині вона має свій новий, другий за ліком десятирічний план, протягом виконання якого повинна перебудовуватись і сама, аби відповідати його зрослим вимогам. Йдеться про Державну цільову науково-технічну програму проведення досліджень України в Антарктиці на 2011–2020 роки.