Полярні дослідження у світлі ідей творця теорії ноосфери - П. Гожик (Ukrainian Antarctic Journal, 2013)
Геніальний мислитель, філософ, видатний вчений-енциклопедист, натураліст і природознавець, В.І. Вернадський прагнув осмислити сутність світу в цілому, визначаючи тим самим шляхи формування сучасного світогляду. Можна сказати, що він випередив свій час і своїми працями заклав підвалини багатьох сучасних наук і наукових напрямів, сформував новий погляд на природу загалом. Зосередившись на понятті живої речовини, живого стану матерії, на вічності й нерозривності життя, Вернадський створив учення про біосферу – оболонку Землі, утворену самим життям. Таким чином, він зумів синтезувати уяву про світ, його єдність та загальний зв'язок явищ. У нього біосфера органічно трансформується в нову якісну стадію – ноосферу, головними факторами розвитку якої стає розум людини і пов’язана з ним нова сила – наукова думка та наукова організація людства.