XXXI Консультативна нарада - міжнародні зобов’язання виконано! - Литвинов, В. А. (Ukrainian Antarctic Journal, 2008)
Система Договору про Антарктику не є органом влади в Антарктиці. Це спільна спроба багатьох держав та організацій зберегти Антарктику як зону миру, науки і природного заповідника планетарного значення. Саме з цією метою щороку скликається Консультативна Нарада Сторін Договору про Антарктику (КНДА). У 2008 році з 2 по 13 червня Україна - на четвертому році набуття статусу Консультативної Сторони - приймала делегатів чергової, ХХХІ КНДА. Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 р. № 636-р "Про заходи щодо підготовки та проведення ХХХІ Консультативної наради Сторін Договору про Антарктику", функції Секретаріату приймаючої сторони, що передбачали координацію комплексу заходів з підготовки та проведення ХХХІ КНДА, були покладені на Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) Міністерства освіти і науки України.