Наукові дослідження в системі договору про Антарктику - Гожик, П. Ф.; Гуржий, А. М.; Литвинов, В. А. (Ukrainian Antarctic Journal, 2009)
З метою ініціювання широкого діалогу серед антарктичної спільноти для визначення ролі міжнародного співробітництва в оптимізації національних зусиль в антарктичній науці в листопаді 2008-го року Науковий комітет з антарктичних досліджень (SCAR) опублікував проект концепції "Антарктична наука у ХХІ сторіччі". SCAR має на це повне право як лідер та координатор міжнародної антарктичної наукової діяльності.