Хід виконання Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 рр. - Гожик, П.Ф.; Литвинов, В.А.; Маланчук, В.М. (Ukrainian Antarctic Journal, 2013)
Державну цільову науково-технічну програму проведення досліджень в Антарктиці на 2011–2020 роки було прийнято постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 1002. Програма спрямована на виконання міжнародних зобов’язань, що випливають з участі України в Договорі про Антарктику, і передбачає проведення комплексних наукових досліджень в Антарктиці, підтримуваних міжнародним Науковим Комітетом з Антарктичних Досліджень (SCAR). Ця Програма задовольняє не лише потреби фундаментальної науки, не лише дає можливість вирішити проблеми, що виникають у зв’язку зі змінами клімату на планеті, а й має дуже важливе соціально-економічне значення для всіх верств населення України, бо спрямована також на отримання науково обґрунтованої оцінки перспектив освоєння біологічного та мінерально-ресурсного потенціалу Антарктичного регіону.