Пріоритети антарктичної науки - Литвинов, В.А.; Федчук, А.П. (Ukrainian Antarctic Journal, 2014)
На сьогоднішній день світова наукова спільнота одностайна відносно того, що практично жодна наукова проблема глобального значення не може бути вирішена без розуміння явищ та процесів на такій великій території, як Антарктика. Кліматичні зміни і пов’язані з цим ризики, зокрема, збільшення кількості природних катаклізмів, що важко піддаються прогнозуванню, – це ті проблеми, які можуть бути вирішені шляхом проведення комплексних наукових досліджень в Антарктиці, оскільки вона, подібно до течії Гольфстрім у Північній півкулі, є важливим кліматоформуючим фактором для всієї Землі. В Антарктиці комплексно вивчаються всі природні сфери – від земної кори, підльодовикових озер (законсервованих прадавніх екосистем) до магнітосфери, що врешті дозволить отримати цілісне розуміння планетарних закономірностей. На антарктичних станціях випробовуються технології, які в майбутньому будуть використані для освоєння й заселення Місяця та Марса.